Kakaový RAW puding s avokádom (bez pridaného cukru a zahusťovadiel) – recept

Viete si predstaviť puding bez cukru ? A viete si predstaviť puding bez škrobu a iných zahusťovadiel ? A ešte taký, aby bol chutný ako plnohodnotný dezert ? Po dnešnom článku si to všetko už nemusíte len predstavovať. Stačí kúsok kuchynskej moderny a inšpirácie 🙂

Bez varenia a náročnej prípravy dokážete pripraviť zdravú pochúťku, ktorej hlavný komponent „neodhalí“ ani najkonzervatívnejší člen Vašej rodiny.

Prečo sa snažíme vyhýbať škrobu a iným zahusťovadlám?

Bežný puding totiž pre zahustenie obsahuje čistý spracovaný škrob, ktorý sa extrahuje z kukurice. Takýto extrat obsahuje len sacharidy. Je bez vlákniny, vitamínov, minerálov, bielkovín. Je prázdny…

Skúsme nahradiť takéto prázdne škroby niečím hodnotným, prírodným a hlavne prirodzeným! Dá sa to?

Avokádo, je vďaka svojej neutrálnej chuti a skvelým výživovým vlastnostiam ideálna voľba. Jeden veľký zrelý plod obsahuje len 1g cukru ! Má v sebe 2/3 vody, 15% tuku, 2% bielkovín a množstvo vlákniny. Väčšinu tuku v avokáde tvoria „zdravé tuky“ ako kyselina olejová – nenasýtená mastná kyselina, ktorá ma prospešné účinky na zmiernenie zápalov. Avokádo obsahuje veľké množstvo antioxidantov a tiež podporuje ich vstrebávanie do organizmu.

Keď k tomu pripojíme 20 rôznych vitamínov a minerálov ako sú napríklad kyselina listová, vitamín K, vitamín C, vitamín B6, vitamín B5, vitamín E, draslík, obsahuje tiež horčík, mangán, železo, zinok, fosfor, vitamín A, B1 (tiamín), B2 (riboflavín) a B3 (niacín), dostaneme priam superpotravinu.

Avokádo sa vďaka svojej neutrálnej chuti môže pridať do rôznych jedál. Máme vyskúšané, že avokádo vďaka tejto vlastnosti nezmení pôvodný chuťový charakter pokrmov. Keď k tomu pridáte ešte chia semienka, ktoré absorbovaním vody zásadne zvačšia svoj objem, vytvoríte dokonalú konzistenciu pudingu.

Na prípravu Kakaového RAW pudingu potrebujete:
  • 2 zrelé avokáda
  • 3 banány
  • 2 polievkové lyžice chia semienok
  • 1 odmerka (asi 25g) čokoládového motigo hovädzieho 90%ného proteínu
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 1 deciliter mlieka (my sme použili kokosové)
  • ovocie na dochutenie
Postup:

Najprv v mixéri do hladka rozmixujeme avokádo a banány. Následne pridáme všetky ostatné suroviny a znovu dôkladne mixujeme. Nakoniec takto vytvoríme hladkú pudingovú konzistenciu. Zmes rovnomerne rozdelíme do misiek alebo pohárikov a dezert dozdobíme. Predsa všetkým z nás jedia aj oči. My sme pridali mrazené maliny, kiwi nakrájané na plátky, čučoriedky alebo iné ovocie podľa chuti a kreativity.

Nakonieč prehltneme slinky a Kakaový RAW puding ešte odložíme do chladničky na hodinku stuhnúť. Za ten čas môžu chia semienka absorbovať vlhkosť a vytvoriť konzistenciu akú očakávame. V chladničke Vám vydrží aj tri dni. Pripravený dodať energiu a živiny práve vtedy, keď je to potrebné.

Dobrú chuť Vám praje team MotigoNutrition 🙂

Náš Tip:

Pri kúpe avokáda si dajte pozor na zrelosť plodu. Dobré avokádo ľahko rozpoznáte tak, že ľahko odlúpnete jeho stopku, pod ktorou nájdete zelenú dužinu.