Zdravý makový koláčik (bez laktózy, múky a cukru) – recept

Ahojte!

Z nášho instagramového účtu nám prišlo veľa otázok na túto zdravú dobrotu, ktorá neobsahuje žiadnu múku, ani zbytočný cukor. Tiež je vhodná aj pre tých, ktorý sa z rôznych dôvodov vyhýbajú mlieku a laktóze. Jeho príprava je naozaj rýchla a výsledok stojí za to! Je ako stvorený pre všetkých milovníkov maku a jabĺk, ktoré spolu s proteínom dodajú tomuto koláčiku dokonalú šťavnatosť.

Mak sme vybrali práve preto, že obsahuje až 12-krát viac vápnika, ako kravské mlieko. Makové semená sú tiež veľmi bohaté na minerály ako mangán a fosfor, tiež sú zdrojom horčíka, zinku a železa. Výhodou maku je aj dobrý pomer zdravých tukov, ktoré nás zasýtia natoľko, že aj po jednom – dvoch kúskoch máš pocit plného bruška.

Na prípravu potrebujeme:

3 veľké šťavnaté jablká

200 g mletého maku (ak nemáš dostatok maku, môžeš gramáž dosypať aj kokosom alebo kokosovou múkou)

2 vajíčka

1 čajová lyžička prášku do pečiva bez fosfátov 

1 čajová lyžička škorice

Sladidlo podla chuti (med, stévia, kokosový alebo trstinový cukor) 1 – 2 polievkové lyžice

1 polievková lyžica chia semienok 

citrónová šťava z 1/2 citróna

citrónová kôra

1 odmerka (asi 25g) proteínu

Postup:

1. Všetky suché ingrediencie teda mak, škoricu, prášok do pečiva, chia semienka a proteín zmiešaš vo veľkej mise.

2. Jablká zbavíme šupky a nastrúhame na širšie pásiky. Do misy so suchými ingredienciami vložíme strúhané jablká, 2 celé vajíčka, nakvapkáme citrónovú šťavu a postrúhame citrónovú kôru. Zmes dochutíme medom či iným vhodným sladidlom. My sme použili 1 polievkovú lyžicu medu. Ten kto má rád sladšie a potrebuje viac energie, odporúčame 2 polievkové lyžice.

3. Všetko opäť dôkladne premiešame a vznikne nám mokrá hmota, ktorú vtlačíme do menšej silikónovej formy na tortu. Naša forma mala 22cm. Ak nemáš, môžeš použiť aj obyčajnú, ktorú predtým vystelieš papierom na pečenie. Koláč sa pečie v rozohriatej rúre na 175 stupňov približne 30-35 minút.

Náš tip:

Koláč posunieš ešte o level vyššie, ak obetuješ 2 minúty na skvelú kokosovú šľahačku! Kokosové mlieko necháš cez noc v chladničke. Po otvorení chladného kokosového mlieka ľahko odoberieš lyžicou jeho hustú časť, ktorá sa nachádza na povrchu. Túto hmotu už len vyšľaháš mixérom do konzistencie šľahačky. My sme dezert dozdobili lupienkami kokosu a čučoriedkami.

Ako správne zaradíš tento koláčik do svojho jedálnička?

Koláčik nemusí nutne slúžiť len ako dezert po výdatnom obede, keď má žalúdok aj tak dostatok práce s jeho strávením. Svojim zložením je vhodný najmä ako raňajky pre naštartovanie dňa, olovrant alebo jedlo, ktoré postupne dodá energiu vo forme sacharidov a tukov hodinku pred tréningom.

Dúfame, že Vám bude chutiť tak ako nám a dokáže zdravo nahradiť „snacky“, ktoré obsahujú veľa jednoduchého cukru.